pätelöistä ja vatulaateista

Töissä on paskaa. Muutoksia ei ikinä pitäisi tehdä "taustalta", keskustelematta laisinkaan asianosaisten kanssa, ymmärtämättä laisinkaan mihin tai mitä Muutosta on tekemässä. Määritelläänpä ensin pari ihmistyyppiä:

Pätelö on henkilö, jolla on pakottava tarve päteä joka asiassa ja joka luulee Tietävänsä ihan kaikesta ihan kaiken. Pätelöllä on hyvin omanapainen maailmankuva, minä minä minä, minä tiedän, ja pätelöt esittävät kaikki asiat suurella varmuudella tajuamatta itse laisinkaan, että tekevät joka kerran pätiessään itsestään muiden silmissä täyden narrin. Pätelöillä on myös tapa aliarvottaa muita, kävellä heidän ylitseen ja käyttää esim. mykkäkoulua tai muita lapsellisia kiukuttelutapoja saadakseen tahtonsa läpi. Syvällä sisimmässään pätelöt ovat hyvin epävarmoja itsestään ja yleensä, vaikka he toisin esittävätkin, heillä menee jollain elämän osa-alueella todella huonosti, minkä takia heidän täytyy päteä ulospäin aivan valtavasti. Pätelö työkaverina on äärimmäisen rasittava henkilö, koska hän ei kysy neuvoa, vaikka tietää ettei tiedä, ja tekee täysin oman päänsä mukaan eli useinmiten täysin päin persettä kaikki asiat. Pätelö ei osaa katsoa peiliin, koska siellä ei näy mitään vikaa, jos jokin on pielessä, vika on aina jossain muussa.

Vatulaatti on sellainen, joka aloittaa asioita, pistää pallon pyörimään, mutta tipauttaa hanskat käsistään välittömästi alun jälkeen. Vatulaatti sanoo aina hoitavansa homman ja yleensä kerää hoidettavaa ja selviteltävää yli oman tarpeen, mutta loppujen lopuksi ei kuitenkaan tee mitään kuin korkeintaan sekoita asioita. Aina löytyy selitys ja syy, joka ei yleensä koskaan ole itsessä. Vatulaatti on henkilö, jolla on Suuria Suunnitelmia, mutta käytännön toteutuskykyä ei tippaakaan. Vatulaatti jättää asiat puolitiehen ja väistää vastuuta, mutta kerää kaiken kunnian, jos sitä on saatavilla (yleensä on, koska jonkun on kuitenkin pakko viedä vatulaatin alkuunvieräyttämät asiat kunnialla päätökseen). Vatulaatilta ei koskaan saa vastausta yhteenkään kysymykseen, koska hän ei ota kantaa, kannan ottaminen kun merkitsisi myös sen vastuun ottamista. Vatulaatti osaa kyllä vastata asian vierestä ja heilutella lillukanvarsia kysyjän edessä, jotta kysyjä hämääntyisi eikä huomaisi, että ei saanut vastausta alkuperäiseen kysymykseensä. Lisäksi vatulaatti on todella hyvä pompottelemaan sähköpostia henkilöltä toiselle. Vatulaatti työkaverina on piinaa, koska vatulaatti lupaa hoitaa kaiken, mutta häneen et voi luottaa laisinkaan, ja koska vatulaatti on teflonia, niin mikään ei myöskään tartu siihen. Loppujen lopuksi huomaat itse hoitavasi kaikkia vatulaatin aloittamia asioita ja koittavasi selvittää, missä ihan oikeasti mennään.

Tällä hetkellä minä teen töitä yhden pätelöistä pätelöimmän kanssa ja koitan selvitä oikeaa vatulaattiarmeijaa vastaan. Pahin yhdistelmä koostuu näistä kahdesta, eli tuloksena on pätelö vatulaatti, joka ei tiedä mistään mitään, sanoo kaiken Ehdottomina Totuuksina, ja aloittaa mutta ei ikinä lopeta. Muutokset tehdään puolitiehen, asiakkaalle luvataan toimittaa päivänä X jotain, mutta järjestelmien käyttöönoton suunnitteluakaan ei ole aloitettu ennen kuin tuo päivä X on mennyt jo aikaa sitten – sitten istutaan sormi perseessä ja ihmetellään, että mikä on kun ei toimi. No ei voi toimia, kun ei ole järjestelmää, ei tavaraa, ei ohjeita, ei tietoa, ei mitään – ja sitten minä olen se, joka joutuu kirjaimellisesti keksimään asiakkaalle ne selitykset, miksi mikään ei pelitä. *huoh* Ihan kuin se olisi mun hommani – hoitaisivat nuo vatulaatit vaan ihan ite loppuun sen, mitä ovat aloittaneetkin.

Tällaisten kanssa minulla on "ilo" tehdä nykyään töitä… Ihme että olen edes likimain järjissäni enää. 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s